Publicaties
Stichting Werkgroep Herkenning, 36e jaargang nummer 1
Getekend voor het leven door Onno Lassooy
Het eerste hoofdstuk zal iemand van Werkgroep Herkenning zonder twijfel bekend voorkomen. Een deel van de familie ‘weet het’, een ander deel niet. Zo ook de auteur en zijn vrouw. Op een verjaardag in 2011 komt opeens uit dat de familie in de oorlogsjaren in Duitsland zat….
Almere deze week, 13 januari 2021
Tekenaar Gijsje Goochem zat bij de SS
STRIPHELDENBUURT – Jacob Grosman, de tekenaar van de strip Gijsje Goochem, was in de Tweede Wereldoorlog tekenaar voor de SS Propagandakompanie. Dat stelt Onno Lassooy in zijn boek ‘Getekend voor het leven – het verzwegen oorlogsverleden van opa, Kriegsberichter bij de SS’ dat in december verscheen. In de Stripheldenbuurt is een straat naar Gijsje Goochem vernoemd.
de Gelderlander, 20 december 2020
SS’er Willem Zwagers tekende letterlijk en figuurlijk voor het leven: ‘Je had in het leger te eten’
OCHTEN/WORMERVEER – De opa van je vrouw blijkt een SS’er te zijn geweest. Dit was zowel schrikken als een cadeautje voor Onno Lassooy. De amateurhistoricus schreef het boek ‘Getekend voor het leven’. Over Willem Zwagers, die als Kriegsberichter propagandatekeningen maakte.
Noordhollands Dagblad, 5 december 2020
Over de man die tekende voor de SS
‘Lassooy volgde zeven jaar lang het pad van de grootvader van zijn vrouw. Hij heeft de man zelf nooit gekend en zijn vrouw was een kind toen opa doodging. Toen de oudste nog levende zus van zijn schoonmoeder vertelde dat opa fout was in de oorlog – en niet zo’n beetje ook – was de nieuwgierigheid van Lassooy gewekt…
Magazine UITdeZaanstreek, december 2020
Rubriek UITgelezen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog meldden zo’n 25.000 Nederlanders zich als vrijwilliger bij de Waffen-SS om aan het Oostfront tegen het communisme te vechten. Bij dit Legioen voegde zich een groep Nederlandse Kriegsberichter (oorlogsverslaggevers), die de ‘heldendaden’ in beeld moesten brengen voor het Nederlandse publiek…
Gelderlander.nl, 14 augustus 2013
NSB’ers vluchtten massaal via Doetinchem
DOETINCHEM – Na ’Dolle Dinsdag’, 5 september 1944, hebben circa 4.000 NSB-leden zich in Doetinchem verzameld in afwachting van vlucht naar Duitsland. Maar het kunnen er ook 1.000 of 10.000 zijn geweest, aldus onderzoeker Onno Lassooy. Er blijkt nauwelijks meer van bekend…